Greetings from Stockholm

Hola!

I skrivande stund sitter vi och halvsover på tåget tillbaka till GBG från en fullspäckad jobbvecka i Stockholm. Veckan inleddes med matlagning och ett radioreportage med Elin Bisander.

dsc_0389

OCH i tisdags var vi på ett efterlängtat seminarium på Vinnova angående Novel Foods, nya livsmedel, där våra insekter ingår.

Anledningen till att olika insektsarter inte har godkänts som livsmedel i Europa och Sverige är att ingen aktör har lämnat in en fullständig ansökan som sedan ska godkännas av EUs livsmedelsorgan.

Det företagsexempel som presenterades under dagen, som har erfarit denna ansökningsprocess, visade ett åtta-års tidsspann från det att ansökan skickats in tills dess att den godkänts. Processen är alltså extremt kostsam och tidskrävande. Reglerna kring Novel Foods kommer att förenklas 2018 men känslan av att det kommer bli enkelt infinner sig inte. Både detta föredrag och föredraget från livsmedelsverket lämnade en käftsmällskänsla i våra entreprenörshjärtan.

Hur kommer det sig då att andra europeiska länder kan sälja ätbara insekter men inte vi i Sverige? Jo för att vårat livsmedelsverk väljer att inte tillåta det, eller tolerera det som de själva skulle formulerat det. Det finns heller inga resurser hos vår myndighet till att hjälpa små aktörer med en ansökan.

MEN dagen gick trots allt inte bara ut på att sjunka djupare ner i stolarna. Det var mycket intressant och lärorikt och SÅ fick vi chansen att träffa andra svenska insektsentusiaster. Vi käkade en smarrig veganburgare med Qvicket-Josefine och Nutrient-Adam och träffade äntligen på Bugburger-Anders IRL. Kul som attan.

dsc_0617

SEN passade vi på att spendera torsdagen på SVT med inspelning av Vetenskapsstudion. Se programmet på Lördag 20.00, kunskapskanalen. Då bjuds det på HakunaFärs!
14614273_10154648188546383_1264809812_o 14572558_10154648189686383_834953123_oHoppas ni får en skön helg! Lördagskvällen är ju räddad om inte annat 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *