Om ätbara insekter

Bugs!

Om man vill lära sig mer om insekter så spana in filmen Bugs. Vilken dröm att få resa jorden runt och lära sig mer om alla dessa insekter. För två år sedan på FN konferensen Insects to Feed the World hade vi turen att få smaka på insekter tillagade av killarna i filmen. De är själva inte särskilt entusiastiska över västvärldens försök att göra insekter till vardagsmat men alla tycker vi olika.

Om två månader, närmare bestämt den 2/3  kommer filmen att visas på kulturhuset Fyren i Kungsbacka och vi kommer att hålla i eftersnacket. Kom gärna och se filmen och prata med oss då. Vill du inte vill vänta så länge så finns filmen på svt play, klicka bara på länken nedan!

http://www.svtplay.se/video/11575094/ata-myror/dox-ata-myror-ata-myror

Grasshopper tacos @ Guelaguetza L.A.

Los angeles insects, grasshopper taccos, ätbara insekter, är insekter, insekter är mat, sverige, sverige äter insekter, insectsforstarters mat

Chapulines a la Mexicana: Fried grasshoppers sautéed with jalapenos, onions and tomatoes. Served with Oaxacan string cheese and avocado. Los angeles insects, grasshopper taccos, ätbara insekter, är insekter, insekter är mat, sverige, sverige äter insekter, insectsforstarters matLos angeles insects, grasshopper taccos, ätbara insekter, är insekter, insekter är mat, sverige, sverige äter insekter, insectsforstarters mat Los angeles insects, grasshopper taccos, ätbara insekter, är insekter, insekter är mat, sverige, sverige äter insekter, insectsforstarters matLos angeles insects, grasshopper taccos, ätbara insekter, är insekter, insekter är mat, sverige, sverige äter insekter, insectsforstarters matLos angeles insects, grasshopper taccos, ätbara insekter, är insekter, insekter är mat, sverige, sverige äter insekter, insectsforstarters matLos angeles insects, grasshopper taccos, ätbara insekter, är insekter, insekter är mat, sverige, sverige äter insekter, insectsforstarters matLos angeles insects, grasshopper taccos, ätbara insekter, är insekter, insekter är mat, sverige, sverige äter insekter, insectsforstarters mat

Hej från L.A!

Ett måste på to-do-list i andra städer är såklart att googla fram en riktigt bra insektsrestaurang. Valet här i Los Angeles föll på Guelaguetza  som skulle ha gräshoppor på menyn. För att vara säker på att det skulle finnas insekter att beställa ringde jag och kollade. Svaret blev JA. Med uber till en för oss okänd adress hamnade vi i Korea town och restaurang Guelaguetza, ett riktigt genuint mexikanskt hak. Servitören lät mig först smaka på lite gräshoppor med lime och sedan beställde jag in en slags sallad med ett överflöd av små gräshoppor som serverades i hårda tacoskal. Matilda som bor här i stan är ännu inte är helt frälst på att äta insekter så hon beställde in en rätt med tortillias, kyckling och blackbeans.

Jag som är van vid att rensa gräshoppor och syrsor från ben och antenner tyckte faktiskt att det var lite jobbigt att äta “orensade” insekter, trots att de var mjuka. Smakmässigt var gräshopporna faktiskt inte heller det bästa jag prövat men restaurangen var hur som helst en fantastisk upplevelse och helt klart värt ett besök. Vilken lycka att kunna gå ut och äta insekter! Jag har förresten redan kollat upp var vi ska äta nästa gång jag kommer på besök.

Nu blir det hem till Sverige och tillbaka till insekts-matlagning med Emma! Har ni några idéer om vad ni tycker vi ska ge oss på här näst så hojta till.

♥ Ellen

Svensk insekts-hype

 SVT

Oj vad det pratas om insekter i Sverige idag! Ätbara insekter nämns både i Aktuellt och SVTs Kobra ikväll. Missade ni Kobra så kommer en länk till avsnittet här: Kobra om insekter som konst och föda

I programmet åker de till Hong Kong och äter insekter som såg riktigt smarriga ut! De talar också om en av många innovationer för att föda upp insekter i det egna hemmet; Katharina Ungers Farm 432. Ungers har utvecklat en prototyp till uppfödning av Hermetia illucens (Black Soldier Fly) för hemmabruk. Fluglarven innehåller ca 42% protein utgör ett hållbart alternativ till kött som så många andra insekter. Hur gärna vill man inte ha en sån här hemma!? 

Mer om projektet finns att läsa på Ungers inspirerande hemsida: www.kunger.at

Edible – by Daniella Martin

bild-3

A book that we are reading for the moment is Daniella Martin’s book Edible. So far, half the book is completed but we just had to share some interesting and fun facts from the book about insects in comparison with cattle

– Before pigs, cows, fish, and chicken reaches the market, 75% of its body weight has been thrown away because these parts are not edible. This is the same percentage of most insects that can be eaten.

– A cow gives birth to approximately one calf per year, while a cricket lay around 100 eggs during its three-month life. It provides approximately 50 female crickets, which in turn can add 100 eggs each. After three months, we have about 2,500 female crickets, and in one year 312,500,000. If 1000 cricket weighs about 1 pound, it becomes 312,500 pounds in a year. This would correspond to 312 cows. Lets say that only one in ten cricket survives, it would still give us a total weight of about 30 cows.

– Livestock uses in the current situation, 70% of Earth’s land area that is not covered by ice. If you compare the different needs of the species of land area, it looks something like this:
1 pound of beef = 200 square feet of pasture (about 18.6 m2)
1 pound of pork = 175 square feet of pasture (about 16.3 m2)
1 pound of chicken = 75 square feet of pasture (about 7 m2)
1 pound of insects = 2 cubic feet of land space (about 56.6 dm3)

(For all of you who like to think in kilograms, 1 pound correspondents to about 0.45 kg.)

Think about this the next time you put your teeth in a beef 🙂

Uppmärksammade av Göteborgs Universitet

Bred och matig kandidatpresentation

NYHET: 2014-06-12

Det bjöds på en imponerande bredd när 72 nyskrivna kandidatuppsatser presenterades under en och samma förmiddag vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap i början av juni.

Ellen Gellerbrant, t v, och Emma Aspholmer bjöd bland annat på mjölmask i samband med presentationen av kandidatuppsatsen om ätbara insekter.

Det var studenter från de fyra kandidatprogrammen i hälsopromotion, inriktning kostvetenskap och inriktning idrottsvetenskap, kostekonomi, sports coaching samt blivande slöjd- och hem- och konsumentkunskapslärare som gav korta populärvetenskapliga presentationer av sina kandidatuppsatser. Vänner och familjemedlemmar fanns också på plats i de fem hörsalar på Pedagogen där presentationerna pågick parallellt.

Populärvetenskaplig nyhet

Det populärvetenskapliga var en nyhet för detta år.
– Tidigare år har det varit frivilligt. Nu är det ett led i kandidatuppsatskursen, säger universitetslektor Monica Petersson.
Den som gav sig tid kunde ta del av många ingångar i utbildningarnas ämnesområden, som:
”En kvantitativ kartläggning av samband mellan fysik aktivitet och drogkonsumtion hos gymnasieungdomar”, ”Föräldrars involvering i barn- och ungdomsfotboll: Ur spelarnas perspektiv”, ”Matsvinn på sjukhus. En kvalitativ studie om orsaker till orörda matbrickor”, ” ’Jag har inte en jävla aning alltså. Det är ju fett onödigt, om man tänker alltså’. En undersökning om hur elever uppfattar slöjdämnet” är några exempel.

Nyttiga insekter

Ett annat var Emma Aspholmers och Ellen Gellerbrantskandidatuppsats från Hälsopromotionsprogrammet, inriktningen kostvetenskap: ”Ätbara insekter, nutid eller framtid? Unga konsumenters inställningar till att äta insekter”.
I många andra kulturer uppskattas insekter på ett annat sätt.
– Insekter är ett både näringsmässigt och miljömässigt bra livsmedel. Bra med proteiner, vitaminer och mineraler, sade Emma Aspholmer.
Skälen till att insekter inte hamnar på svenska till tallrikar i nuläget är flera.
– Vår jordbrukshistoria innebär att vi ser på insekter i första hand som skadedjur och ohyra. Dessutom innebär vårt klimat att de inte är tillgängliga året runt, förklarade Ellen Gellerbrant.
– Dessutom lever vi i nuläget i överflöd, så vi behöver inte ta tillvara möjligheten, påpekade Emma Aspholmer som dock tror att vi i framtiden kommer att få se insekter på tallriken, åtminstone på restauranger.
Som ett både uppskattat och uppmärksammat inslag bjöd de sedan åhörarna på jordgubbar toppade med mjölmaskröra.

AV: TORSTEN ARPI

Artikeln publicerades först på: www.ufn.gu.se

Examen

Nu är vi färdiga kostvetare och uppsatsen om ätbara insekter är inlämnad. På examensdagen presenterade vi vårt arbete och bjöd på chokladdoppade jordgubbar med buffaloworms. Många vågade sig på att smaka men alla vi möter är inte övertygade om att insekter passar bra som föda. Det  är lite konstigt att det finns en sån motvilja gentemot insekter här i Sverige med tanke på de äts av 2 miljarder människor på jorden. Utifrån vår undersökning kan det dock konstateras att inställningen till att äta insekter förändras åt det positiva hållet efter provsmakning. Så ge det ett försök!

emamen

Superworm fertilizer

Nu har vi planterat om vår squashodling och gödslat plantorna med gödsel från superworms. Våra vänner från Hong Kong gav oss ett par prover från sitt företag Agroprotege som tillverkar ett ekologiskt gödselmedel som tydligen ska sätta fart på växterna ordentligt! Eftersom bruksanvisningen är på kinesiska är det dock oklart om vi gick rätt tillväga och om doseringen var rätt, förmodligen inte. Men riktigt kul med nya insektsprodukter och ekologiskt gödsel är helt klart något världen behöver mer av.

insectfertilizer