Uncategorized

Sverige och Hakuna Mat, vad händer?

Många undrar hur det egentligen ser ut det här med lagstiftningen kring ätbara insekter. Här kommer en snabb och förenklad version:

Insekter är inte klassat som ett livsmedel inom EU, därför inte heller i Sverige. Det är klassat som ett Novel Food och behöver gå igenom en rättslig prövning innan det kan släppas på marknaden som livsmedel. Det är alltså en lag som gör att insekter inte säljs. En lag som stiftades år 1997 då man helt enkelt inte tänkte på insekter som livsmedel och alltså inte ens tar upp dem i lagtexten. Det innebär att EU kommissionen tillåter medlemsländerna att göra en egen tolkning huruvida insekter skall tillåtas eller ej. Vissa EU länder tillåter insekter fram till dess att en ny och mer klar lag finns på plats.

Sverige har valt att ta ett steg tillbaka och inte vara ett föregångsland vad gäller klimatsmarta insekter. De låter andra länder göra jobbet och väntar med att hoppa på tåget. Det gör att många företag i Sverige har svårt att sälja sina produkter och därmed ha en inkomst. Vissa företag lyckas ändå sälja medan andra fått saluförbud. Ungefär såhär ligger det till och Hakuna Mat är ett av de företag som får böter om de säljer insekter i sverige. Mycket motgångar och låg inkomst har gjort att vi just nu inte kan jobba med Hakuna Mat och bloggen så mycket som vi önskar. Men vi ger inte upp, vi ger det bara inte lika mycket tid för tillfället!

Bux Burger

I förra veckan var vi i Bryssel på insekts-möte. Belgien är ett av de länder inom EU som tillåter insekter i butiker och på restaurang. Vi hittade restaurangen B34 som serverar alla möjliga sorters kött och på menyn finns även en insektsburgare. Bux Burger är inte helt olik vår egen färs och innehåller 43% malda buffalos samt soja. Företaget som tillverkar burgaren är tyskt men säljer inget på hemmaplan utan levererar till Nederländerna och Belgien.

Burgaren var aningen torr i konsistensen men smakade riktigt bra. Vet man hur buffaloworms smakar så känner man att det är vad den innehåller. Burgaren är ett mellanting mellan en vegetarisk burgare och en av animalisk kött, både i konsistens och utseende. Helheten är bra och vill man äta goda insekter ska man absolut prova Bux Burger.

     

Rödklöver becomes hussyrsa!

Som vi skrivit om tidigare har SLU, alltså Sveriges lantbruksuniversitet beviljats nästan 9 miljoner kronor ifrån Forskningsrådet Formas. Syftet är att “utveckla ett nytt svenskt, välsmakande, protein- och mineralrikt livsmedel baserat på svensk hussyrsa“.

Genom att odla blommande rödklöver för att sedan använda som foder till hussyrsan är tanken att de tillsammans skall bidra till en ökad biologisk mångfald och utvecklandet av ett hållbart och klimatsmart livsmedel. Man vill vårda om naturen samtidigt som man drar nytta av dess resurser och skapar livsmedel. Studier kring hur syrsan klarar av att leva på rödklövern, vad de får för smak, hur systemen för uppfödning skall se ut och mycket, mycket mer kommer att bedrivas. I slutändan vill man ta fram en användarvänlig och välsmakande produkt som på riktigt kan konkurrera med köttet. Nedan stycke är ett utdrag ur en text som beskriver projektet. Vill du läsa hela texten så klicka på länken. Hakuna Mat tror stenhårt på följande ord:

Syrsor består av ett högkvalitativt protein och viktiga spårämnen. De har potential att ersätta kött och fisk och kan därför bidra till att motverka både protein- och spårämnesbristen i låginkomstländer, men också den järnbrist som nästan hälften av Sveriges unga kvinnor kan ha. Att göra maträtter och inte tillskott eller bakverk har ett mervärde eftersom det i västvärlden sker en överkonsumtion av protein. Ett viktigt mål med nya proteinlivsmedel bör därför vara att de kan ersätta mer resurskrävande maträtter.”

Projektet har även en blogg där man kan följa vad som händer längs vägen. Hösten 2016 drog det igång och sträcker sig ända till 2020. Ansvarig för projektet är Anna Jansson som ni kunde se i vetenskapsstudion tillsammans med vår egen Ellen. Vi ser med spänning fram emot vad det kommer att bli för resultat.

Hakuna Fest

Vi har länge haft planer på att ordna en riktigt stor Hakuna Fest och bjuda in alla som hängt med och stöttat oss ända sen vi startade Hakuna Mat. För någon vecka sedan gick den av stapeln men tanke på miljöförvaltningens tighta snara kunde vi dock inte riktigt ta ut svängarna som vi ville. Endast de som arbetar i företaget eller tillhör familj får smaka på våra insekter. Men oj vad nöjda familjerna var!!!


Vi bjöd på vår klassiska insektschili med tillbehör samt vaniljmuffins med syrsmjöl och lesser mealworms. Insekterna köper vi frysta från en svensk leverantör och syrsmjölet kommer från Qvicket.

 

Danmark

I Danmark satsas det hårt på ätbara insekter. Ett statligt finansierat projekt har dragit igång i Köpenhamn. Målet är att producera syrsor som smakar gott. Förhoppningen är att fler nordbor ska få upp ögonen för ätbara insekter och inse hur enkelt de är att föda upp dem samt använda dem som livsmedel. Här experimenteras med olika sorters föda, så som chili och kanel, för att få till bra smaker på syrsorna.

Ett annat projekt hittar man på teknologiskt institut i Århus. Institutet har fått 19 miljoner danska kronor för att industrialisera mjölmaskproduktionen.

Båda projekten har fått investeringar från den statliga innovationsfonden vars mål är att Danmark ska bli ett föregångsland för hållbar produktion av ätbara insekter. Till skillnad från Sverige, så kan man redan nu hitta insekter i välsorterade livsmedelsbutiker. Heja Danmark!!

 

 

Receptet

dsc_0976De exakta ingredienserna i Hakuna Färs håller vi för oss själva ett tag till men receptet från tävlingen delar vi gärna med oss av. Det är även samma recept vi använde oss av vid provsmakningen i fokusgrupperna. Fungerar till alla typer av färs: soja, kött eller insekter.

Ingredienser i såsen på 400g färs:

2 msk tomatpuré

1 flaska passerade tomater (mutti)

1 msk socker

3 klyftor vitlök

1-2 st gula lökar

1-2 stjälkar selleri

1 dl cremefraiche

lite rött vin

timjan

Hacka lök och selleri fint. Stek dessa och ha sedan i färsen. Bryn färsen och ha sedan i tomatpurén samt de passerade tomaterna. Pressa i vitlök och blanda i cremefraichen, smaka av med rikligt med timjan, vin, salt och peppar.

Hakuna Färs

 

WE MADE IT

Emma Aspholmer Ellen Gellerbrant

Den 16 november var det så dags för den stora tävlingen med Hakuna Färs. Efter månader av testande, lagande, räknande, vägande, skrivande och smakande hade vi till slut kommit fram till en prototyp av en insektsfärs. Väl i grythyttan väntade en jury bestående av Lina Gebäck (Linas matkasse), Tareq Taylor (kock känd), Mia Spendrup (vd för Loka Brunn) och Charlotte Brogren (generaldirektör på Vinnova).

Vi lät dem smaka på en färssås, inspirerad av en klassisk köttfärssås. Precis som vi själva och våra fokusgrupper tyckt så gillade juryn vad de smakade. Aningen förvånade blev vi när Hakuna Färs ropades ut som tredjepristagare. Att vi, bland alla dessa fantastiska projekt och idéer fick vi komma på tredje plats kändes overkligt men fantastiskt kul. Tack, tack, tack till alla som stöttat och hjälpt oss hit.

  hakuna mat

Vår framtid med Hakuna Färs är ännu inte spikad men Hakuna Mat kommer att fortsätta kämpa för att ta insekter in i det svenska köket, på ett eller annat sätt!!

 

Listan!

Många hör av sig och undrar vart man får tag på insekter idag. Tyvärr så kan insectsforstarters eller Hakuna Mat inte själva erbjuda insekter men det finns många fina företag ute i världen som kan leverera till Sverige. Åker man ifrån Sverige hittar man även trevliga restauranger som serverar insekter. Efter att ha påbörjat en sammanställning av företag hamnade vi på bugburgers helt fenomenala sida där en sådan sammanställning redan finns.  Det finns även en riktigt bra sammanställning gjord av bugsfeed.

Dubbelt jobb känns onödigt så vi la vår tid på att laga HakunaFärs istället 🙂

ätbara insekter

 

 

 

BAM!!

KOLLA vad mycket gott man kan laga med HakunaFärs!! Färsen på bilderna består till 50 procent av insekter och 50 procent av vegetabiliskt protein. Hur bra är inte det?

 

hakunafärs

hakunamat

hakunamat-hakunafars-15

hakunamat-hakunafars-11

hakunamat-hakunafars-8

hakunamat-hakunafars-7

hakunamat-hakunafars-3

dsc_0433

ätbara insekter

dsc_0551