Om oss

Vi Två!
Ellen och Emma är två 80-talister med en kandidatexamen i kostvetenskap från Göteborgs Universitet. Ihop med två kollegor startade vi 2013 företaget Hakuna Mat och under våren 2014 skrev vi vår C-uppsats kring ätbara insekter. I Maj samma år deltog vi i den internationella FN konferensen Insects to Feed the World i Nederländerna. Just nu arbetar vi med produktutveckling, att få insekter godkänt som livsmedel inom EU samt föreläser om ätbara insekter.

Why?
Jordens resurser börjar ta slut och vi behöver hitta alternativ till dagens inte särskilt klimatsmarta livsmedelskonsumtion. Ätbara insekter spås vara framtidens näringskälla som på ett hållbart sätt kan mätta världens växande befolkning. Insekter har ätits i många år av flertalet länder utanför EU. Just nu är insekter på väg in på den europeiska marknaden och vi gör allt för att fler ska få upp ögonen för detta fantastiska livsmedel.

Kontakt
Är du intresserad av vår verksamhet eller vill du veta mer om insekter? Hör gärna av dig till oss på mail. info@insectsforstarters.com
Du hittar oss även på instagram @hakunamatab

  20 comments for “Om oss

 1. September 24, 2014 at 10:02 am

  Hej Hej insektsätare!
  Vi på Konsumentdrevet gjorde ett inslag om att äta insekter.
  Tänkte att det kan intressera er 🙂
  http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/konsumentdrevet/
  Allt gott!
  /Oriel (reporter)

 2. Leo
  February 5, 2015 at 8:54 pm

  Schysst att ni banar väg i framkanten!
  Kör hårt och låt inte dumma kommentarer bekomma två häftiga brudar som ni är 😉

 3. E
  March 9, 2015 at 3:25 pm

  Hej!
  Var får jag tag i billiga frystorkade insekter???:)
  Tack

  • admin
   March 13, 2015 at 8:55 pm

   Vad kul att du är intresserad av ätbara insekter! Det är inte lätt att få tag i billiga insekter. Vi engagerar oss i företaget Hakuna Mat som inom en snar framtid kommer att erbjuda frystorkad mjölmask för omkring 70kr/50g. Håll utkik på hakunamat.se om det låter intressant 🙂

 4. May 18, 2015 at 1:05 pm

  Hej!

  Jag vill börja odla svart soldatfluga (black soldier fly). Vet ni var man kan få tag på sådana i Göteborg?

  Kul förresten att hitta så mycket om det här när man väl börjar leta lite mer, tack för ert engagemang! 🙂

  • admin
   May 23, 2015 at 8:59 pm

   Hej Karl!
   Tyvärr vet vi inget ställe som säljer sådana, men kolla i diverse zoo affärer som säljer mat till reptiler osv. Kanske kan det finnas där!
   Lycka till;)

 5. thimmy
  June 23, 2015 at 7:05 pm

  Tjenare, väldigt intressant läsning.. finns dock inte så många alternativ i Sverige att köpa hem insekter.. har ni någon bra sida där man kan beställa hem mjöl etc?

  • admin
   June 24, 2015 at 6:16 pm

   Hej! Vi driver själva webshoppen hakunamat.se där det finns diverse insekter att beställa hem. Nyligen lanserade “qvicket” säljer syrsmjöl i Sverige. Har själva inte provat detta ännu men ser fram emot att göra det!

   • Erica
    August 4, 2015 at 3:49 pm

    Ah, där hittade jag äntligen namnet på det svenska företaget. Ska beställa en påse, det är en mycket renare form än Bitty!

 6. Julia
  August 23, 2015 at 3:57 pm

  Hej
  Går det att köpa mjöl av andra insekter än syrsor i Sverige? Finns det EU-lagstiftning som begränsar försäljningen av insekter i Europa? Läste nåt om det nånstans. Vill gärna testa allt 🙂
  Med vänlig hälsning,
  Julia

  • admin
   September 3, 2015 at 6:49 pm

   Hej Julia! Vad vi känner till är det enda insektsmjölet som finns tillgängligt i Sverige baserat på syrsor. Som du skriver är insekter idag inte klassat som livsmedel inom Europa och därmed inte heller lagligt att saluföra som livsmedel. Du är dock självklart fri att äta insekter om du vill vilket du såklart ska göra!

 7. August 27, 2015 at 9:33 pm

  Hej! Josefin heter jag och är vd för Qvicket. Vi hörde om att miljöförvaltningen i Göteborg vill stänga ner Hakuna Mat, vilket vi tycker är väldigt tråkigt. Då vi är några få spelare på marknaden hjälps vi alla åt att sprida budskapet att insekter är både miljövänligt, näringsrikt och gott. Vill ni prova vårt mjöl kan ni köpa det.

  • admin
   September 3, 2015 at 6:45 pm

   Hej Josefin! Kul att höra från er. Ja det är tråkigt att myndigheterna är oresonliga. Vi ser fram emot att prova Qvickets syrsmjöl och det är kul att fler och fler förespråkar insekter i Sverige!

 8. O
  February 5, 2016 at 2:25 pm

  Hej, jag skriver mitt gymansiearbete om insekter som ett alternativ till kött, jag under om det går och hitta eran C-uppsats nånstans?

 9. Tia
  March 4, 2016 at 11:28 am

  Hej, jag tycker att ni verkar hur spännande som helst. Har ni någon epost-adress där jag kan kontakta er?

 10. Ida Karlsson
  February 10, 2017 at 11:42 am

  Hej, jag läser naturvetenskaplig linje på ProCivitas i Helsingborg och vi har ett projekt där vi ska komma på en egen inovation. Vår inovation kommer att handla just om ätbara insekter och hur man kan få fler människor att äta det. Jag undrar därför vad ni som har så bra koll på allt detta tycker är den bästa insekten att äta och varför? Också om det finns någon insekt som klarar sig bra på egen hand utan skötsel och fortfarande är rik på protein och mineraler?
  Hade varit super tacksam för svar/ Mvh Ida Karlsson

  • Insectsforstarters
   February 15, 2017 at 5:57 pm

   Hej Ida,
   Kolla in din mail, skickat ett svar där!:)

 11. Mattias Westerberg
  February 16, 2017 at 10:50 pm

  Hej!

  Jag tittar på om det finns en marknad för exklusiva insekter/skalbaggar för reasturanger tex. har ni några länkar eller uppgifter om efterfrågan på sådana produkter.

  Mvh Mattias

  • Insectsforstarters
   February 22, 2017 at 12:28 pm

   Hej Mattias,
   På grund av rådande lagstiftning tror vi inte att det finns en stor efterfrågan på sådana produkter i Sverige just nu. Men vi tror självklart att en sådan marknad kommer att växa fram så småningom. Tyvärr har vi inga uppgifter om vem som kan tänkas vara intresserad av detta i dagsläget.
   Ha det fint!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *